ponedeljek, 1. september 2014

Obvestila, avgust 2014

New Page 1

Lepo pozdravljeni!

 

Upam da ste se čez poletje uspeli odpočiti in ste pripravljeni na pestro jesen. Spodaj si lahko preberete nekoliko obširnejše avgustovske novice, saj je Maja Vihar pripravila natančna navodila za nekatere informacijske vire.

 

V kolikor imate kakršna koli vprašanja, me lahko kontaktirate na 01 2003 445 ali preko e-pošte tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si.

 

Prijeten delovni dan še naprej,

 

Tilen Mandelj

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Odpiralni čas knjižnice 

 

Poletje se bliža h koncu in CTK od 18.8. (18.8.2014 - 31.12.2014) deluje normalno.

 

- ponedeljek - petek: 8.00 - 24.00

- sobota: 9.00 - 17.00

 

Ostali oddelki:

 

- ponedeljek - petek: 8.00 - 15.00

- sobota: zaprto

 

Izposoja gradiva je možna:

 

- iz skladišča: 8.00 - 20.00

- iz prostega pristopa: 8.00 - 21.00

 

Izposoja gradiva v SOBOTO:

 

Izposoja in vračilo gradiva bosta možna le preko knjigomata. Gradivo, ki si ga boste želeli izposoditi iz skladišča bo potrebno rezervirati oz. naročiti v petek najkasneje do 18:00. Na knjigomatu ne morete izposojati oz. vračati gradiva, ki ima priložen CD ali DVD.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Izdelava bibliografij raziskovalcev – še vedno aktualno!

Marsikdo ne ve, da v CTK opravljamo storitev vnosa bibliografije raziskovalcev v sistem COBISS. Namen tega sestavka je ponuditi osnovno informacijo o bibliografijah, ki bo prišla prav še posebno pred javnimi razpisi, ko beležimo večje povpraševanje po tej storitvi.

 

KAJ JE

Bibliografija raziskovalca je urejen seznam njegovih objavljenih del, pri čemer je osnovno vodilo razvrščanja veljavna tipologija.

 

ZAKAJ

Na osnovi bibliografij raziskovalcev poteka vrednotenje raziskovalne uspešnosti posameznikov in raziskovalnih skupin.

 

KOMU JE NAMENJENO

Knjižnica opravlja storitev vodenja bibliografij raziskovalcev v sistemu COBISS za posamezne raziskovalce, lahko pa to storitev opravi tudi za posamezne raziskovalne institucije.

 

KAKO POTEKA

Knjižnica na željo raziskovalcev za potrebe bibliografij obdela dokumente raziskovalcev v sistemu COBISS, in sicer na osnovi osebno prinesenega gradiva v tiskani obliki ali na osnovi poslanega gradiva v elektronski obliki po e-pošti. Raziskovalci morajo ob predložitvi gradiva izpolniti tudi obrazec za izdelavo bibliografij objavljenih del raziskovalcev. Knjižnica storitev izdelave bibliografskega zapisa zaračuna po veljavnem ceniku.

 

KAKO NAS KONTAKTIRATE

Več informacij o tem lahko dobite na tel. 01 2003 432 ali na elektronskem poštnem naslovu mira.vovk@ctk.uni-lj.si.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Vprašalnik o e-učenju

V CTK še vedno poteka anketa (do konca septembra), ki se dotika področja e-učenja. Sestavili smo Vprašalnik o knjižničnih storitvah v podporo e-učenju. S sodelovanjem v anketi boste pomembno pripomogli k razumevanju pomena e-učenja.

 

Odgovarjanje je anonimno. Podatki, ki jih posredujete, bodo uporabljeni izključno v znanstvenoraziskovalne namene in varovani v skladu z najstrožjimi anketnimi standardi.

 

p.s. Vsem tistim, ki so na vprašalnik že odgovorili, se najlepše zahvaljujemo!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Kaj smo prebrali v medijih

 

Univerzitetni inkubator je za start-upe referenca 

Več kot 40 odstotkov start-upov Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja je že na tujih trgih – to je po besedah direktorice dr. Lidije Honzak eden od kazalcev uspeha desetletnega delovanja inkubatorja. Njegov prvi »otrok«, ki je dosegel največji mednarodni preboj v informacijski tehnologiji, je podjetje Zemanta.

 

Slovenski dijaki zmagovali na znanstveni olimpijadi v ZDA

Slovenski dijaki, ki so v letošnjem letu opravljali raziskovalne naloge na Kemijskem inštitutu, so se na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENUIS 2014 uvrstili med najboljše. Osvojili so zlato, srebrno in bronasto odličje. Aleš Zupančič z Gimnazije Novo mesto in Jaka Šikonja z Gimnazije Črnomelj sta osvojila zlato medaljo za raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika, so sporočili iz kemijskega inštituta.

 

Slovenski profesor v ZDA, ki je soustvarjal Hobita

Jernej Barbič poučuje računalniško grafiko na eni najboljših univerz na svetu, Univerzi Južne Kalifornije v ZDA. V intervjuju za MMC je odstrnil razlike med slovenskim ter ameriškim univerzitetnim sistemom.

 

Zanesljivost kolegialne presoje

Franc Nekrep na svojem blogu govori o t.i. dvojni slepi presoji (double-blind peer review), pri kateri avtorji ne vedo, kdo jih presoja in tudi recenzentom ni sporočena identiteta avtorjev.  Pravi, da je ta način bolj popularen v družbenih vedah, manj v naravoslovju in da tudi tak pristop spremljajo pasti...

Slovenija je v znanosti 49. na svetu ...

Slovenija je po številu znanstvenih prispevkov, objavljenih med letoma 1996 in 2012, na 49. mestu na svetu. V kontekstu z drugimi 238 analiziranimi državami je uvrstitev dobra, vendar primerjava z Zahodom pokaže, da bi bila lahko boljša.

 

45 let od prvega koraka na Luni: Orel je pristal 

Polet Nasinega Apolla 11 je omogočil prvi pristanek človeka na Luni. Lunarni modul Eagle (orel) se je na Luno spustil 20. julija 1969, samo nekaj ur pozneje, dejansko že 21. julija po našem času, je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na površino Zemljinega naravnega satelita. Kmalu mu je sledil še Edwin Aldrin.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Zanimive spletne povezave

Tokrat predstavljam portal Publiscize, ki je namenjen odprti znanosti. Prijavite se lahko kot raziskovalec, kot ustanova ali samo kot amaterski navdušenec nad znanostjo.

 

Ena od velikih prednosti tega portala, je v tem, da skuša znanstveno raziskovanje približati javnosti na enostaven in razumljiv način.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Novosti v DiKUL

Revije ponudnika Taylor & Francis v portalu DiKUL

 

Ponudnik Taylor & Francis omogoča dostop do celotnih besedil revij, ki jih naročajo posamezne knjižnice UL, vsem upravičenim uporabnikom UL – raziskovalcem, študentom in zaposlenim, zato smo  podatke o dostopnosti vključili tudi v DiKUL.

 

Tako lahko uporabniki direktno iz portala DiKUL dostopajo do celotnih besedil člankov preko povezav iz posameznih rezultatov iskanja ali pa si ogledajo seznam dostopnih naslovov revij s celotnimi besedili v zavihku »Katalog  e-gradiv«, »Ponudniki / paketi celotnih besedil«  in izberejo ponudnika Taylor & Francis, Title List. V letu 2014 je tekoče dostopnih 143 naslovov (celotna besedila člankov so dostopna večinoma od l. 1997 dalje) in 104 naslovi za določeno zaključeno obdobje.

Vsebine IEEE Xplore Digital Library v DiKUL

 

IEEE Xplore Digital Library  upravičenim uporabnikom UL – raziskovalcem, študentom in zaposlenim – omogoča dostop do celotnih besedil različnih vrst dokumentov: znanstvenih in strokovnih člankov iz preko 440 recenziranih revij, prispevkov s konferenc oz. celotnih zbornikov  kakor tudi  standardov, predvsem s področij elektrotehnike, računalništva in informatike.

 

Portal DiKUL omogoča iskanje tudi po celotni vsebini IEEE Xplore Digital Library - v iskalno bazo / indeks EDS so vključeni metapodatki ponudnika IEEE, vendar se je izkazalo, da se pojavlja precej »napak« pri omogočanju povezav iz izpisanega rezultata iskanja v DiKUL na samo celotno besedilo dokumenta. Največkrat je vzrok  napačno zajemanje  metapodatkov IEEE na strani EBSCO. Zato se sedaj zelo pogosto dogaja, da uporabnik ne more do celotnega besedila, čeprav imamo praviloma dostop do vseh vsebin  IEEE Xplore Digital Library. Odpravljanje napake bo očitno dolgotrajno, zato omenjamo trenutni nasvet, kako priti le do rezultatov iskanja iz paketa IEEE Xplore Digital Library:

•             najprej je potrebno izvesti iskanje po vsebini, ki nas zanima ipd.,

•             nato izbrati samo rezultate založnika IEEE - povezava »Založnik« in IEEE (meni v levem stolpcu ekrana),

•             če želimo pregledovati samo vsebino določenih vrst dokumentov, izberemo dodatno omejevanje rezultatov iskanja po tipu dokumenta na povezavi »Vrste virov«, vendar opozarjamo na težave (predvsem) pri izboru standardov: večinoma so  klasificirani kot »Poročilo« in sploh ne kot »Standard« (enako se dogaja tudi v primeru, ko naletite na zapise British Standards Institute – torej so v določenih primerih dokumenti razvrščeni v napačen tip dokumenta!),

•             prav tako zaradi napak v zajemanju metapodatkov pogosto manjkajo (ali so napačni) ključni podatki za delovanje povezave na celotno besedilo dokumenta (napačen ISBN, DOI ali sploh manjka identifikator, ki bi služil za povezovanje) – v tem primeru se povezava na celotno besedilo pod zapisom sploh ne pojavi in je zaenkrat edina rešitev, da tak dokument založnika IEEE poiščete na izvirnem portalu ponudnika http://ieeexplore.ieee.org/Xplore/home.jsp.

 

Dostopnost celotnih besedil člankov iz Wiley Online Library

 

V letu 2014 uporabniki UL nimajo več dostopa do celotnega nabora revij v paketu Wiley Online Library. Zaradi finančnih težav  so članice konzorcija obdržale le dostop do »svojih« naročenih naslovov revij in dodatno še do 300 izbranih naslovov glede na pogostnost uporabe ali željo članice. Tako je letos na Univerzi v Ljubljani tekoče dostopnih nekaj več kot 600 naslovov, ostale revije pa so dostopne le do konca leta 2013.

 

Tekoče stanje dostopnosti smo ažurirali tudi v DiKUL-u, seznam vseh dostopnih naslovov revij s celotnimi besedili v Wiley Online Library je mogoče izpisati v zavihku »Katalog  e-gradiv«, »Ponudniki / paketi celotnih besedil«  in izbor »Wiley Online Library«, Title List.

 

Ker se sedaj dostopnost vsebin med inštitucijami konzorcija razlikuje, smo, podobno kot za servis ScienceDirect, vzpostavili brezplačno izmenjavo člankov med članicami konzorcija – seveda le za raziskovalce, študente in zaposlene članic konzorcija, ne pa tudi za druge uporabnike ipd.

 

Pod zapisom članka se pojavi povezava »Pridobi članek«, ki odpre okno s podatki o dostopnosti in možnostih dobave članka s povezavo na naročilo preko  gumba ob poglavju »Posredovanje članka«. Uporabnik samo še do konca izpolni obrazec in naročilo odda.  Praviloma dobi želeni članek na svoj e-naslov v 24 urah.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

CTK na družbenih omrežjih

 

CTK na  Facebooku  

CTK na Twitterju

CTK na SCRIBD

Spletni dnevnik CTK

Spletni dnevnik DiKUL

Twitter DiKUL

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vljudno vabljeni k uporabi virov in storitev  Centralne tehniške knjižnice  Univerze v Ljubljani ter  Portala Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani!

 

 

V kolikor ne želite več prejemati Obvestil CTK, kliknite tu.

 

 

Novice pripravil:

 

Tilen Mandelj

Oddelek za razvoj in svetovanje CTK

Trg republike 3

1000 Ljubljana

tel. 01 2003 445

e-pošta: tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si 

0 komentarjev: