torek, 15. oktober 2013

Ob tednu odprtega dostopa

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Univerzitetna knjižnica Maribor Univerze v Mariboru ter s tehnično podporo Arnesa vas ob mednarodnem tednu odprtega dostopa vabita na videokonferenčni pogovor s profesorjem ameriške univerze Harvard dr. Petrom Suberjem, enim izmed utemeljiteljev ideje odprtega dostopa do znanstvenih del.

Pogovor bo potekal 21. oktobra 2013 ob 15.30 uri hkrati v zbornični dvorani rektorata Univerze v Ljubljani (moderator Miro Pušnik, direktor CTK) in Podreccini dvorani rektorata Univerze v Mariboru (moderator prof. dr. Jozsef Györkös)

Prof. Peter Suber je eden izmed utemeljiteljev ideje odprtega dostopa do znanstvenih del in raziskovalnih podatkov. Bil je član BOAI – Budapest Open Access Initiative, ki je leta 2001 položila temelje novega modela licenciranja znanstvenih objav. Leta 2003 je bil imenovan na mesto raziskovalca v organizaciji SPARC – Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition. Od leta 2009 deluje na Univerzi Harvard. Leta 2011 je postal direktor HOAP – Harvard Open Access Project, leta 2013 pa še direktor pisarne »Harvard Office for Scholarly Communication«. Je avtor številnih publikacij, še posebej poznana je njegova knjiga Open Access (v OA dostopna na http://mitpress.mit.edu/books/open-access).

V odprti interaktivni diskusiji s poudarkom na dosedanjih izkušnjah v Sloveniji bomo razpravljali o: pomenu in licenciranju odprtega dostopa, o odnosu založnikov do odprtega dostopa, o zahtevah evropskih in ameriških znanstvenoraziskovalnih politik, o sistemih vrednotenja ter o odmevnosti znanstvenega dela v odprtem dostopu. Udeleženci ste vljudno vabljeni k aktivnemu sodelovanju.

Zaradi lažje organizacije mednarodnega pogovora vas prosimo za predhodno prijavo na e- naslov irena.jaksa@ctk.uni-lj.si (Ljubljana) in dunja.legat@um.si (Maribor). Videokonferenčni pogovor bo mogoče spremljati tudi preko spleta. Spletni naslov bo naknadno objavljen na spletnih straneh Centralne tehniške knjižnice (http://www.ctk.uni-lj.si/) in Univerzitetne knjižnice Maribor (http://www.ukm.si).

0 komentarjev: